På begäran från mitt kära gudbarn Alexandra, rapporterar jag kort från mina ridlektioner här.

30 augusti
 
Idag skulle jag egentligen ha ridit Sessan, men vi hade lite ont om stora hästar, så jag fick rida Graphit. Lill-bus-Graphit. Petra skrämde upp mig innan att han är busig och brallar och så... jag trodde hon skojade. Första 15 minuterna så försökte han sticka varje gång vi var på övre delen av volten...
Vi hade cavalettiträning med en bana bestående av fyra bommar på marken, en tio-metersvolt, fyra cavaletti, ökad trav, serpentiner (3-5), ökad trav och om från början igen. De första försöken över bommarna trodde Graphit att han skulle hoppa över alla på en gång (observera att jag höll mig kvar....). Jag trodde att det aldrig skulle gå, men efter en stund travade han som en klocka över både bommarna och cavalettin, oj så kul det var och härligt. Han gick i fin form och var så duktig och vi bara flöt över bommarna. Jag var överlycklig! Jag är nog fortfarande en ponnyryttare i själen. Dessutom sov Fia och det var alldeles tyst i huset när jag kom hem. Nu behöver jag inte vänta så länge på nästa gång, vi har flyttat lektionerna till tisdagar.

"Graffe" och jag efter ett superbra ridpass
   
23 augusti
 
Höstens första ridlektion! Jag fick låna Billy som flyttar till Skellefteå på måndag (sista chansen...) Han är ju superfin, och han stod ut med en skumpande Malin som gled runt lite hit och dit i sadeln (för ett ögonblick trodde jag att A & S hade gnidit in glidmedel på den...). Jag red utan stigbyglar eftersom inga hål passade mig. Det var en superkul och stenhård ridlektion. Petra passade nog på att sätta ribban för tanterna, här ska ridas!!! Och det är precis som vi vill ha det. Efter uppvärmningen red vi serpentiner med volter i varje böj och avslutade med mellantrav (läs "så snabb trav vi kan") längs långsidan tillbaka. Nu längtar jag redan till nästa torsdag, då ska jag rida Sessan. Tills dess ska jag gå omkring på stan och bära mitt eget huvud och slappna av i nacke och skuldor. Jag kommer nog att träna min handställning också, som ni tycker att jag ser lite konstig ut, så vet ni vad jag gör.

Så här slut var jag och Billy,
ja han hade fått röra på sig
   
18-19 augusti
 

Nu har jag tjuvstartat ridsäsongen genom att hjälpa Tea att pyssla om stallets nykomlingar; Sessan och Nea. Igår provred jag Nea en liten stund, fast jag tog mest hand om Sessan. Idag tog jag bara hand om Sessan. Sessan är en smart häst som fattar fort vad man vill, men hon vill inte göra halt ute på spåret när jag longerar - vi lyckades en gång... Hon är supersnäll att pyssla med, men verkar tyvärr lite stel, hoppas det beror på den långa resan upp. Nea kändes mjuk och fin att rida, mer motor än vad som förväntades.
Nu längtar jag till torsdag då våra ridlektioner startar.

 

Sessan
 

Nea
 
Söndag 29 juli
 
Jag har fått rida!!! Annika och Sussi var inte bara snälla och lånade ut Billy, tillsammans med Gabban vallade de dessutom mig i Pjesker-skogen. Så ska väl sägas att det spöregnade och att Gabban faktiskt joggade en runda med mig... Vilken härlig häst och vilka härliga galopper. Jag hade nog nöjt mig med några varv på gräsplanen om inte Gabban som vanligt tog kommandot och skickade ut mig i skogen. Tack Gabban!! Förresten har Gabban hittat en riktigt liten pärla - Prisma, åh så go och söt. Det kommer att bli en stjärna.  

Överlycklig och blöt
 

Snygg-Billy
 

Prisma och Billy i stallet
 

Prisma the star of gooooos
 
   
Måndag 23 juli
 

Jag försökte övertyga mina vänner om att hästar faktiskt luktar gott!!
De gör verkligen det, och jag har hästabstinens!!!

Lycksele djurpark, man får hålla till godo med det man hittar...


Fia fick rida så klart!

   
Måndag 4 juni
 
Sista lektionen för i år... Jag red Stor-Nova, barbacka som ni ser på bilden. Jag trodde jag skulle se mindre ut, men jag är nog större än vad jag tror. Det gick förhållandevis bra, en hel del fightande om det slängande huvudet - till och med lite galopp mitt i bråken. Men idag kände jag mig ganska lugn och säker, lite dålig balans och lite dåligt med muskler för att hålla ihop henne när hon bråkar med mig. Men det fanns några underbara sekunder här och där då allt kändes underbart. En häst man ska rida fler gånger och som bara blir bättre och bättre, ju bättre man själv blir... Gabban har lovat att komma tillbaka till hösten!!!! Jipppieee! Hon är bara bäst. Nu är jag så ledsen för att jag inte vet om jag får rida förrän i höst igen. Det har varit så kul!

Jag och Nova
   
Måndag 28 maj
 
Uteritt! Lite nervöst, men jag fick ju rida Pärlan! En riktig pärla! Åh, vad jag njöt av den norrländska våren i den värmande solen. Här uppe känns det ju som mitt på dagen fast klockan är 19.30. Tjärnarna är proppfulla med glittrande vatten och jag blir faktiskt badsugen. Det var härligt och nästan magiskt, tyvärr hade vi ingen kamera... Tack till Ann som lät mig låna hennes pärla så att jag fick vara med om en härlig upplevelse i skogen!

Pärlan i vintras
   
Måndag 21 maj
 
I den här åldern så har jag utvecklat en viss höjdskräck när det gäller hästar. Jag sa till Tea innan jag for till stallet att jag rider vem som helst, men inte Nova (stallets högsta häst, 175 i mankhöjd). Självklart fick jag rida Nova - utan sadel. Jag har alltså inte suttit i en sadel sedan julshowen 2005. Gabban är övertygande och ger en inte en chans att ge upp, det skulle bli så bra så bra! Och som vanligt - hon hade rätt! Jag skippade galopperna och det tog nästan hela lektionen att slappna av och mjukna i höfter och bäcken. Höjden glömde jag bort och visst var hon snäll. Men det var inte så lätt. En häst man ska rida fler gånger för att komma in i hennes steg och stil. Hon är superkänslig men slänger gärna med huvudet så man måste vara stadig och mjuk - och sitta rakt... bra träning för snea mig.
   
   
Måndag 14 maj
 

Sitsträning på lina... för er som rider behöver jag inte säga mer. Det var skitkul, speciellt att jag faktiskt höll mig kvar. Cindy ställde upp och plågade oss, fast hon vart nog rätt plågad hon också. Gabban var för en gångs skull svettigast av oss alla. Tänk vad hon gör för oss!
Hur får man ner knät egentligen...?
Jag hade vissa problem att hålla armarna rakt ner (fast det var på egen begäran efter kraftig mjölksyra i armarna), de åkte liksom rakt ut som om det satt i ryggmärgen - jag kan flyga...rida... jag är inte rädd...

Längtar redan till nästa gång. Saknar Gibson som nu har farit till sin nya familj.


Gull-Cindy
   
Måndag 7 maj
 
Idag startade Gabban hårt. Efter första galoppen var mina ben bortdomnade och middagen på väg upp, då säger Gabban "Är ni varma nu?" Så efter den rejäla upvärmningen gjorde vi en övning enligt följande: En tio-metersvolt i bortre hörnet och sedan ur volten snett igenom i markant ökat tempo - i trav förstås. Detta var Gullan bra på! Fort gick det och vi skulle behålla tempot när vi kom ut på fyrkantsspåret... Allt detta barbacka. Men oj så kul!!

Utpumpad efter en timmes hårdkörning
   
Söndag 30 april
 

Jag fick rida Gullan, jag fick rida Gullan...barbacka. Det var superkul! Fast Gabban glömde bort oss och kom sent, vilket innebar en lång lektion den här gången också... Vad gjorde vi? Vi tränade på galoppfattningar och avsaktningar på exakt rätt ställe, minska och öka volter och självklart SITSEN! I vänster varv sköt hon in bakdelen (mitt fel) innan fattningen och i höger galoppfattning ville hon rusa iväg, annars gick det lugnt och fint. Jag har problem med min vänstra handled, som alltid. Inte ens 1,5 års avhållsamhet från ridningen hjälpte. Men om någon ska få ordning på mig så är det Gabban! Träningvärken har inte varit värst... konstigt. Kul att vara igång igen. Mattias hade dock inte så kul med Fia den här gången. Fia var så arg så arg och så ledsen... Tack till Gabban som tog hand om Gullan redan i ridhuset så jag kunde fara hem.


Gullan och hennes ägare Jessica
   
Måndag 23 april - debut efter Fia
 

Fick enligt önskemål rida Cindy efter som det kändes som ett säkert kort efter så långt uppehåll. Henne har jag ju pysslat med långt efter jag slutade rida (tillsammans med Johanna). Det blev ridning utan sadel eftersom den hon har inte passar längre.

Gabban började lugnt och sansat med sitsövningar och långsam skritt, steg-för-steg. Faktiskt svårare än vad man tror på Cindy som slumrade till då och då och inte alls vill gå ett steg i taget. Det är lättare att sova om man liksom bara rullar på...

Sedan var det slut på lugnet. Trav, trav, trav - sits, sits, sits. Trav länge...inga uppehåll. Pust - stön - bortdomnade ben. Sedan var det dags för galoppen, helst med alla fyra ben samtidigt. Efter ett par galopper blev det äntligen fart på tjejen.

Det låste sig för Tea och Gullan så vi skulle byta häst så att Tea fick avsluta med en fungerande galopp. Jag kom knappt av Cindy... min ben gick som inte att röra. Sedan tvingande Gabban mig att sitta upp på Gullan - också utan sadel! Ja, ja, jag kan skritta av henne... Nähä, hon ska galopperas. Gabban bestämmer som sagt var... och galopp blev det. Och det gick bra! Jag vill rida Gullan nästa gång! Tea tog hand om Gullan i stallet så jag kunde fara hem till trötta och hungriga Fia som faktiskt sov i pappas famn när jag kom...


Gaaammaaal bild på mig och Cindy
   
   

 

 


familjenjonsson.eu Gästbok Projekt Fotoalbum Personligt Familjen